Kris kras door Gavere assortiment
Het ‘Kris kras door Gavere’-assortiment omvat een reeks lekkernijen die typisch zijn voor de streek en waarbij de inspiratie rechtstreeks uit Gavere komt. Zo biedt het assortiment heerlijke koekjes, chocolade Valeirkes en chocolade Flupkes. Het Valeirke en Flupke zijn twee iconische namen uit de streek en de koekjes zijn een lokale specialiteit die al bijna 3 decennia meegaan.
Gaverse Valeirkes
De Gaverse Valeirkoekjes zijn een overheerlijk Belgisch koekje dat de harten van fijnproevers overal heeft veroverd. Met hun rijke smaak, knapperige textuur en ambachtelijke bereiding hebben deze koekjes een reputatie opgebouwd als een echte delicatesse. De koekjes zagen op 31 mei 1994 voor het eerst het daglicht. Ze werden gecreeërd door banketbakker Kris Demeyer. De ingrediënten zijn eenvoudig maar van de hoogste kwaliteit: boter, suiker, bloem en eieren. Het geheim van de Valeirkoekjes zit hem echter in de zorgvuldige bereiding. De koekjes hebben de vorm van “de Valeir” de bijnaam van het standbeeld van De Gentse krijger in de voortuin van het gemeentehuis te Gavere. Het resultaat is een koekje dat perfect is gebakken, met een rijke, boterachtige smaak en een knapperige textuur die smelt in je mond. Het succes van de Gaverse Valeirkoekjes heeft zich snel verspreid buiten de lokale gemeenschap en is uitgegroeid tot een populaire lekkernij onder fijnproevers in heel België. De koekjes worden gemaakt bij Bon appetine en worden daar ook verkocht en ook online worden deze verkocht, waardoor hun bereik nog groter wordt. De populariteit van de Valeirkoekjes is te danken aan de unieke smaak en kwaliteit die ze bieden. Het feit dat ze worden bereid volgens traditionele methoden en met alleen de beste ingrediënten, draagt bij aan hun reputatie als een echt ambachtelijk product. Bovendien zijn de koekjes veelzijdig en kunnen ze op verschillende manieren worden genoten. Ze zijn heerlijk bij een kopje koffie of thee, maar kunnen ook worden gebruikt als basis voor taarten en desserts. En het feit dat ze dat ze nog steeds ambachtelijk geprodcueert worden, draagt bij aan hun exclusiviteit en zeldzaamheid.
De Gaverse Valeirkes zijn niet enkel te verkrijgen als koekje maar ook als superpraline met diverse vullingen. De Gaverse chocolade Valeirkes zijn verkrijgbaar in een kartonnen luxe verpakking.
De treurende Gentse krijger
Op het Marktplein in Gavere staat het standbeeld van de Gentse Krijger, een indrukwekkend monument ter ere van de moedige soldaten uit Gent die in 1453 Meevochten tijdens de Slag bij Gavere. Het standbeeld werd opgericht in 1953 ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de slag en is ontworpen door de Gentse beeldhouwer Frans Tinel. Het standbeeld stelt een treurende Gentse krijger voor. Het is ongeveer 3 meter hoog. Het voetstuk is in Doornikse kalksteen, afkomstig van de resten van de Gaverse burcht. Het voetstuk is versierd met inscripties die de heldhaftigheid van de Gentse soldaten benadrukken. Het standbeeld van de Gentse Krijger heeft een belangrijke historische betekenis voor de stad Gavere en herinnert aan een belangrijk moment in de geschiedenis van België. Het monument is een eerbetoon aan de soldaten die hun leven riskeerden in de Slag bij Gavere en hun moedige standvastigheid tijdens deze slag in 1453. Het standbeeld van de Gentse Krijger is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Gavere en trekt jaarlijks veel bezoekers en toeristen. Het monument is niet alleen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Gavere, maar ook een symbool van nationale trots en moed.
De Gaverse Valeirkoekjes hebben
erkenning gekregen als streekproduct.
De Gaverse Valeirkoekjes zijn ontstaan in de bakkerij van Kris Demeyer, een lokale bakker die al meer dan 30 jaar actief is in Gavere. De koekjes, zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar hebben ook een unieke vorm. De koek kreeg de vorm van de Valeir, waardoor ze een herkenbare uitstraling hebben. Sinds de introductie van de Valeirkoekjes zijn ze populair geworden in Gavere en omgeving. De erkenning als streekproduct is dan ook een belangrijke mijlpaal voor de Valeirkoekjes. Het betekent niet alleen erkenning voor de kwaliteit en het vakmanschap van de bakker, maar ook voor de rijke geschiedenis en cultuur van Gavere. De Gaverse Valeirkoekjes hebben bewezen dat ze niet alleen een smakelijk tussendoortje zijn, maar ook een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Met hun erkenning als streekproduct is de toekomst van deze geliefde koekjes zeker gesteld.
Gaverse Flupkes
De Gaverse Flupkes zijn een traditionele delicatesse die al generaties lang geliefd is bij de lokale bevolking en ver daarbuiten. Deze heerlijke zoete lekkernijen worden gemaakt met de fijnste ingrediënten en zijn een trots stukje erfgoed van de regio. Het verhaal van de Gaverse Flupkes begint op 15 december 1994 toen banketbakker Kris Demeyer deze voorstelde aan pers en publiek. Maar wat zijn Gaverse Flupkes precies? Het zijn ronde koekjes met een zachte textuur en een subtiele smaak van speculaaskruiden. In het koekje staat de afdruk van de fontein die sinds 1781 op de markt te Gavere staat. Het geheim zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en het vakmanschap van de bakker. De koekjes worden gemaakt met boter, suiker, eieren, bloem en speculaaskruiden. De Gaverse Flupkes zijn niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een belangrijk stukje erfgoed voor de regio. Ze worden nog steeds gemaakt volgens het originele recept en worden beschouwd als een symbool van de lokale cultuur en tradities. Hoewel de Gaverse Flupkes vooral populair zijn in de regio, hebben ze ook buiten België veel fans. Toeristen die de regio bezoeken, nemen vaak een doosje Gaverse Flupkes mee naar huis als souvenir om te delen met vrienden en familie. Voor de liefhebbers van zoete lekkernijen en cultureel erfgoed, zijn de Gaverse Flupkes zeker het proberen waard.
De Gaverse Flupkes zijn niet enkel te verkrijgen als koekje maar ook als caraque vervaardigd uit Belgische kwaliteitschocolade. De Gaverse chocolade Flupkes zijn verkrijgbaar in een kartonnen luxe verpakking.
De fontein
In het centrum van Gavere staat een prachtige fontein die al sinds 1780-81 functioneel is. De fontein is gelegen op het gemeenteplein en is een belangrijk monument in de stad. Het ontwerp van de fontein is van de hand van Louis-Joseph Montoyer en heeft de vorm van een rechthoekig arduinen blok met uitspringende panelen, een kroonlijst en een bekronende siervaas. De fontein staat op een perron van drie traveeën en heeft vooraan een rechthoekige waterbak met in het midden een bronzen sproeier in de vorm van een vis in een rosas. Op de zijkanten van de fontein zijn medaillons te zien met de letters S.P.Q.G. (de Senaat en het volk van Gavere). Op de achterkant is een centrale rosas te zien met het jaartal 1781. De fontein werd gebouwd met als doel hulp te bieden bij branden en de inwoners van drinkbaar water te voorzien. Het plan voor de fontein werd in 1780 getekend door bouwmeester Louis Montoyer, die in dienst was van het Oostenrijks Gouvernement. Op de achterzijde van de fontein staat dan ook de datum 1781. De fontein is in 1964 beschermd als monument en heeft in 1983 een grondige restauratie ondergaan. Het 'fonteinfeest' dat ter gelegenheid van de restauratie werd gehouden was een groot succes en trok veel belangstellenden. De fontein is tegenwoordig nog steeds functioneel en wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Gavere. Zowel inwoners als bezoekers van de stad kunnen genieten van de prachtige fontein en zijn rijke geschiedenis.